Att lägga tak steg för steg

Vill du dra igång med ett nytt projekt i form av att lägga nytt tak och funderar på om detta är genomförbart på egen hand eller om det behöver utföras av ett företag? Då kan vi nu tala om för dig att det går alldeles utmärkt att göra på egen hand. Men hur går du tillväga? Vilket material måste du införskaffa inför detta projekt? Frågorna är många, och speciellt om det är första gången du ska lägga tak, men du kan vara helt lugn. Känns det som att du hellre lämnar över till proffsen? Kalla då in en takläggare. Här kommer du erbjudas en steg för steg-guide på vad du behöver köpa och hur du smidigt och säkert lägger ditt tak. Vi börjar med att gå igenom vad du behöver för material.

Dags att införskaffa allt material

Du har nu beslutat dig för att lägga nytt tak på din byggnad eller din bostad och det har då blivit dags att ta tag i och införskaffa allt som kommer att krävas för att det ska bli ett lyckat projekt. Det du behöver köpa är råspont, takpapp, läkt, takpannor eller takplåt om du önskar ha det som tak (obs kolla upp hur mycket rotavdrag för takläggare det är), vindskivor, hängrännor samt stuprör om du önskar byta ut de gamla och slutligen spik och plåt för att fästa allt material. Att få tag på allt material kan ta lite tid så se till att vara ute i god tid innan det är dags att dra igång projektet för att vara säker på att allt material hinner levereras hem till dig. Har du nu allt material hemma? Bra, då är det dags att lägga taket.

Ett stort projekt som kräver tid

Allt material är nu beställt och hemlevererat till dig och det är dags att äntligen sätta igång med operation lägga tak. Till en början tänker vi slänga ut en varningens flagga om att detta är ett projekt som kommer att kräva en del tid, och tålamod för den delen. Var ska du då börja? Se till en början till att slå upp en byggställning och riv bort det gamla taket. Är detta nu gjort? Då fortsätter vi. Lägg dit ny råspont. Dessa ska spikas in i takstolarna med den hyvlade sidan uppåt med hjälp av varmförzinkad trådspik. När detta är gjort är det dags att rulla ut takpappen på längden och fästa denna papp med varmförzinkad pappspik. Nu är det dags för läktsättning. Läkt sätts antingen vertikalt eller horisontellt över takpappen och det är dessa som kommer göra att takpannorna eller takplåten kommer att fästa. Nu är det dags att sätta dit pannorna eller plåten och detta görs genom att följa medföljande instruktioner. Slutligen fäster du dit stuprännor samt vindskivor och du har nu lagt nytt tak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *