Att kakla och välja kakelplattor

Är det dags för en badrumsrenovering har ni troligen tillbringat ett antal timmar med att försöka välja kakel. Idag känns det givet att kakla badrummen även om det börjat komma trender som pekar åt ett annat håll. Vi har listat några sätt att kakla och några kakelplattor som alla borde överväga för sina badrum.

Helkaklat badrum

Ett klassiskt sätt att göra en badrumsrenovering är att helkakla sitt badrum. Det finns en stilrenhet i helkaklat som är svårt att komma ifrån. Största nackdelen är att det bromsar in och begränsar kreativiteten. Dessutom är det en tråkig väg att gå för den som gillar färg och form och av den anledningen har trenden börjat dra åt ett annat håll.

Halvkaklat

Med halvkaklat menar vi en badrumsrenovering som kaklar golvet och väggarna halva vägen upp. Från brösthöjd ungefär och upp till taket sätter man istället ett matta som ofta målas helt vit till en början. Det här ger utrymme att första välja ett kakel man gillar och sen toppa med en tapet på övre delen av badrummet. Tapeten ger ett helt annat utrymme för uttryck än vad kaklet ger.

Golvkaklat

Att ta det hela ett steg längre är att bara kakla golvet och sen sätta tapet hela vägen upp på väggarna. Den här varianten är inte lika vanliga som trend idag, kanske för att den påminner för mycket om barndomens linoleumgolv. Trots allt kan man göra en ganska billig badrumsrenovering om man bara kaklar golvet och det lockar vissa grupper.

Kvadratmetern

När det kommer till själva kaklet finns det egentligen tre olika stilar som drar mycket intresse idag. Dels rör det sig om den riktigt stora plattan som nästan är en hel kvadratmeter. Den är egentligen närmare en halv meter men uttrycket får en att förstå att det rör sig om stora plattor. De här är vanligare på hotell och stora badhus men har dykt upp i en och annan badrumsrenovering.

De små plattorna

Den vanligaste plattan är de som vi här kallar för de små plattorna. De är inte mer än en kvadratdecimeter vid badrumsrenovering Malmö och finns i alla möjliga färger. Den vanligaste är givetvis den vita men i många fall kombineras den med en svart platta i ett trevligt mönster. En mindre platta ger ett naturligt utseende på badrummet och skäl inte uppmärksamhet från något annat.

Minimala plattor

De minsta plattorna är högst ett par kvadratcentimeter och ger en helt annan känsla i badrummet än de större plattorna. Här köper man ofta plattorna nio i taget och de kan kombineras i myriader av färger och mönster. En badrumsrenovering i modern tappning kan till exempel innehålla en större vit platta och de riktigt små plattorna som pelare som klättrar mot taket.

Pelare

En trend som spridit sig ordentligt senaste åren är badrummets pelare. Den passar bäst för de båda mindre kakelstorlekarna och är helt enkelt ett eget mönster eller en färg som bryter av från golv till tak som en pelare. Pelaren är här för att stanna eftersom den kan kombineras in i det oändliga.