När behövs en takläggare?

Att lägga tak kan vara en oförutsedd och tråkig utgift. Ofta tänker en inte på taket förrän det är för sent. Det kan vara så att det börjar lukta lite mögel eller det kommer fuktfläckar på väggar och då är det för sent, fuktskadan är redan framme. Det är väldigt ofta taket som läcker då. Det kan vara en gren eller liknande som tar sönder ytskiktet och det kan vara ödesdigert. Alla tak har en livslängd men det kan såklart hända saker även innan den förmodade livslängden är över. Då kan du nog inte lösa det själv utan du behöver en takläggare.

Hus med dåligt tak

Om du köper ett hus och det har ett dåligt tak eller ett tak som har en kort, eller kanske förbrukad, teknisk livslängd enligt takläggarn så måste mäklaren säga det till dig. Det utfärdas allt som oftast en besiktning innan husköp och då lär besiktningsmannen hitta om det är fel på taket eller ifall det är för gammalt. Även om den tekniska livslängden är utgången så kan taket hålla i många år. Det kan dock även gå sönder nästa vecka, därför måste besiktningsmannen upplysa om det så att köparen kan ta ett medvetet beslut.

Hur mycket kostar det att byta tak?

Det är svårt att ge en exakt summa på vad det kostar att byta tak. Det spelar såklart roll vilket slags tak det är och ifall du behöver byta hela taket eller ifall det räcker att bara laga det. Det avgör hur stor skadan är. Det allra bästa är ifall potentiella skador kan upptäckas innan de blir reella skador. En summa att ha mellan tummen och pekfingret är 1500 och 2000 kronor per kvadratmeter. Det inkluderar allt som material och arbete. Be om en offert från en takläggare innan du bestämmer dig. Det bästa är att jämföra massa firmor som kan ge dig ett pris på vad det kommer att kosta. Så kan du budgetera och du blir inte överraskad. En takläggare har gedigen utbildning och förhoppningsvis erfarenhet. De flesta har gått bygg-programmet på gymnasiet och sedan specialiserat sig på husbygge. För de personer som kommer på senare i livet att de vill bli takläggare så kan en gå utbildningar genom arbetsförmedlingen eller Komvux. Det är aldrig för sent. Det är en bra arbetsmarknad med goda utsikter enligt prognosen. En ingångslön på strax under 30 000 är att vänta. Du får vara ute mycket och alltid omgiven av kollegor då en takläggare aldrig arbetar ensam av säkerhetsskäl.